Diploma in Hotel Management

(MQA/FA3904)

Program Diploma Pengurusan Hotel Lake View College menawarkan kurikulum teoritikal dan praktikal yang menyeluruh merangkumi aspek pengurusan hotel dan restoran secara am serta pengetahuan dalam bidang hospitaliti.

Program ini dibangunkan dengan objektif untuk melengkapkan pelajar dengan asas pengurusan hotel dan juga pengetahuan khas dalam bidang perniagaan hotel serta peluang menjawat jawatan pengurusan dalam industri ini. Antara pengisian program termasuk pengurusan kualiti perkhidmatan, pentadbiran dan pengeperasian hotel, perkhidmatan kaunter hadapan, pengurusan bilik, pemasaran dan juga pembangunan keusahawanan.

Program ini direka bersesuian dengan keperluan industri yang menginginkan para graduan yang berkualiti dan berkemahiran tinggi dalam bidang hospitaliti dan perkhidmatan.

SYARAT KELAYAKAN

• Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan pencapaian 3 kredit dalam mana-mana pelajaran.

PROSPEK KERJAYA

• Sektor perhotelan (Font Office, Housekeeping, Food and Beverage Kitchen)
  • Sektor pelancongan (Pengurusan kelab, Kapal Persiaran, Persediaan makanan Syarikat Penerbangan, Perkhidmatan Kabin dan Lapangan Terbang)
  • Sektor kesihatan ( Pramusaji dan Penyediaan Makanan Hospital, Pengemasan Bilik, Perkhidmatan Pelanggan).
  • sektor Perkhidmatan dan penyediaan makanan (Katering,Restoran, Rangkaian Restoran Makanan segera, Food manufacturer)

PERSIJILAN

• Pengiktirafan daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Kementerian Pendidikkan Malaysia (KPM)

MAKLUMAT KURSUS